Ajja & Bajja

Ajja och hennes vilda kompis Bajja gillar att hitta på bus. Språkutvecklande läsning och lek för alla barn i tidig språkutveckling, från 0-3 år.

Böckerna och lekmaterialet med Ajja & Bajja kan på ett lätt och roligt sätt användas för att locka fram de första orden, bygga ordförråd och komma igång med meningsbyggnad. Missa inte deras egna hemsida som också är rolig för barnen: www.ajjabajja.se

Böckerna om Ajja & Bajja är språkstimulerande på flera sätt. De innehåller exempelvis många ljudhärmande ord, t ex PANG och BOINK, eftersom dessa ofta är lättare för barn att härma än “riktiga” ord. Berättelserna bygger också på mycket repetition, så att du som vuxen kan vara modell för hur ditt barn kan säga, och om ni sedan leker samma sak med dockorna får barnet ännu fler möjligheter att ta in och härma ord, ljud, tecken eller korta meningar. Läs gärna mer i nätversionen av handledningen Språklek med Ajja & Bajja. (Sedan kan ni förstås använda samma sätt att språkleka med andra böcker och leksaker.)

Längst bak i böckerna finns också illustrationer för tecken som kan användas samtidigt med tal. Tecknen är hämtade ur svenskt teckenspråk, men används nu bara till de viktigaste orden i en mening (nyckelorden) samtidigt som man pratar. Att använda tecken och gester som stöd till talet så här är ett väldigt bra sätt att stötta barns tidiga språkutveckling, och det ger också barnen ett sätt att uttrycka sig och kommunicera innan de lärt sig tala. Läs mer under Om tecken.

Ajja & Bajja finns nu i tre pekböcker och en rim- och ramsbok, som tillsammans är tänkta att ge ett bra grundordförråd med ord och tecken:

 

Ajja är ett busfrö som gillar att hoppa i soffan. Men vem är det som gömmer sig där under?
Med ord och tecken för vanliga inomhuslekar.

 

 

 

Det börjar bli natt, men Ajja och Bajja harmycket kvar att göra. De ska bada, borstatänderna och läsa bok. Och vem somnar först,tror ni? Ajja, Bajja, eller … ?
Med ord och tecken för vanliga kvällsrutiner.

 

 

 

Häng med Ajja och Bajja till lekparken.Det är roligt att gunga, leka i sandlådan ochåka rutschkana. Men vad händer när mormor ska åka?
Med ord och tecken för vanliga utelekar.

 

 

 

Ajja & Bajja finns också som gosiga dockor, och så har de ett lottospel och en egen teater att leka i för extra språkstimulans! Läs mer på www.ajjabajja.se eller köp här i Hatten Förlags nätbutik.

 

 

En som ger tummen upp för Ajja & Bajja är lillasyster. Så här ser det ut när vi läser i soffan hemma:

 


I böckerna sitter teckenillustrationerna i ett register längst bak, så att de inte ska störa barn som har svårt att koncentrera sig. Om man vill kan man skriva ut eller beställa meningsremsor att klistra på uppslagen istället, och om man hellre vill lära sig tecknen via videofilmer finns alla böckerna inlästa med tecken till (TAKK). Läs mer här på Hatten förlags hemsida.

.

Alla sätt att kommunicera är bra!
 
Svårt med både ord och tecken – pröva bildkommunikation! Här är ett exempel på en pratkarta för Docklek med Ajja & Bajja. Vad ska Ajja göra nu? Ska hon bada eller äta något? (Kartan är gjord i ett gratisprogram på nätet som ni hittar under länkar!)
.

 

 

 

 

 

 

 

 

Andra röster om Ajja & Bajja:

“… det här är en bok som passar alla små barn. Att både lyssna, titta och härma främjar språkutvecklingen. Att Ajja & Bajja sedan är så gullig och trevlig gör att man vill läsa den om och om igen!”

Ur recension av Ewa Rehn, Bibliotekstjänst, BTJ, häfte 13104512

“Nova är väl egentligen lite stor för den här boken, då den i första hand är skriven för barn i tidig språkutveckling, men hon fullkomligt älskar den! Jag vet inte hur många gånger vi har läst den sen jag kom hem!”

Ur den fina bloggen Ett liv vid havet av Sandra Skoog.