Bokstäver och läsa själv!

ApABC och SpökABC är två fantastiskt roliga ABC-böcker, och här är våra bästa tips för hur man lustfyllt kan jobba med bokstäver och hjälpa barn komma igång att läsa och skriva själva!

Har ni tänkt på att bokstäver har både namn och ljud? Bokstaven M heter t ex “em” men låter “mmm”. Barn är fantastiska och klarar ofta att lära sig både bokstävernas namn och ljud på samma gång, men om det är svårt är ett bra tips att satsa på bokstavsljuden i första hand. Det är ju faktiskt dem vi behöver när vi ska till att ljuda ihop ord.

I våra ABC-böcker står därför just bokstavsljuden i fokus.

I ApABC får vi följa med och leta efter Adas försvunna apa i ett hus där allting låter! Anna andas ut efter arbetet “Aaaa” och bror Bruno skräms “B-b-b”. Samtidigt kryllar uppslagen av saker som börjar just på det där bokstavsljudet, så att det enkelt går att träna både bokstäver, språklig medvetenhet och uttal.

SpökABC passar större och riktigt modiga barn! Där får vi följa med in i ett spökslott där ett benrangel (i bikini!) skräms “B-b-b” och mumier som mumsar på maskar låter “Mmmm”. Vågar ni hänga med?


Ett annat gott råd för att väcka barnens lust att lära sig läsa och skriva är förstås att vi högläser mycket! Då visar vi för dem hur mycket roligt och spännande det finns i böcker.

När barnen är redo kan vi också locka dem att läsa korta ord medan vi högläser allt det andra. I ABC-böckerna ovan kan barnen exempelvis först bara läsa bokstäverna i illustrationerna, och sedan korta ord i själva texten. Är övergången till att ljuda ihop ord svår kan vi i början hjälpa barnen genom att säga bokstavsljuden och låta dem koncentrera sig på själva sammanljudningen.
“Kan du läsa här? Adas ‘aa – p – a’, vad blir det?”

I våra ABC-böcker har vi också ord på pärmens insida, så att barnen kan få läsa bara ett ord i taget och sedan leta efter saken i boken. Det kan vara lättare att känna att man orkar ett ord än ett helt stycke i början.


Ett sista tips är att göra egna böcker också! Den här boken “DU” gjorde jag och min son tillsammans för att väcka intresset för bokstäver och inpränta att vi är bra precis som vi är! (Han skrev alla “DU” och jag allt det andra.)

DUframsida

Idag är det lätt att publicera e-böcker alldeles själv. Vår DU-bok kan du t ex läsa här

Eller köpa och ladda ner till din Kindle här
(kan läsas på vilken platta som helst med gratis Kindle-app)


ABC-böckerna hittas här i >> Hatten Förlags nätbutik << men går också att beställa/köpa hos de flesta bokhandlar.